Tel: +49 (0)3494 6699-0

E-mail: q-cells@q-cells.com

Contact

Alles wat u moet weten over wallboxen

Tips over consumenten

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

In principe kunt u uw elektrische auto aan elk stopcontact opladen, maar om veiligheidsredenen kunt u dat beter niet doen. Eenvoudige huishoudelijke stopcontacten zijn er niet voor ontworpen en kunnen oververhit raken. Overweeg indien mogelijk de aanschaf van een eigen laadpaal/laadstation, ook wel wallbox genoemd. Met name in combinatie met een eigen PV-installatie en idealiter accu-opslag en een energiebeheersysteem is dit een nuttige en logische investering. De meeste huurders hebben deze mogelijkheden niet en zijn afhankelijk van openbare laadpalen of hebben een werkgever die laadpalen op het bedrijfsterrein heeft geïnstalleerd. Als u als huurder een eigen parkeerplaats in een huurgarage hebt, dan hebt u toestemming van de verhuurder nodig; als eigenaar van een eigen appartement moet de vereniging van eigenaren toestemming geven.

Heb ik een eigen wallbox nodig?

Niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als u onafhankelijk wilt zijn. Het laadproces duurt beduidend langer dan u gewend bent van het tanken. Als u al een eigen PV-installatie op het dak hebt, dan is een wallbox sowieso het overwegen waard, want met de goedkoop geproduceerde zonnestroom kunt u uw elektrische auto opladen. Elektrische auto's worden met minimaal 1,4 kW opgeladen; bij een goed gedimensioneerde PV-installatie blijft dit ook na aftrek van de benodigde huishoudelijke elektriciteit over.

Bij de meeste openbare laadstations moet u rekening houden met een oplaadtijd van 2 tot 4 uur, snellaadstations met meer dan 50 kW laden de accu in ongeveer 30 minuten voor 80 procent op. Superchargers met een vermogen tot 350 kW hebben hier soms maar tien minuten voor nodig, maar zijn zeldzaam en meestal alleen geschikt voor bepaalde voertuigen, zoals Porsche of KIA.

Hoe werkt een wallbox?

Eenvoudig gezegd is een wallbox niets anders dan een besturingsapparaat dat zoveel mogelijk elektriciteit in de accu van de elektrische auto laadt. Hij is zodanig ontworpen dat foutstromen, overspanningen en overbelastingen worden voorkomen. Het normale stopcontact in de garage is daarentegen niet ontworpen voor snelladen en ook niet voor de continue belasting die met het laadproces gepaard gaat. Een wallbox voor privégebruik biedt momenteel tot 22 kW aan vermogen. Ter vergelijking: Een normaal stopcontact is ontworpen voor maximaal 3,7 kW vermogen bij continu gebruik, waardoor het laden zeer lang duurt en er bij overbelasting schade aan kabels en aansluitonderdelen kan ontstaan. Dit kan leiden tot brandgevaar.

Wist u dat?
Q.HOME EDRIVE-G1 Compacte en universele, mobiele hoogwaardige lader voor elektrische voertuigen

Het oplaadstation kan alles doen wat een vast geïnstalleerd oplaadstation kan doen, maar is uiterst compact en universeel te gebruiken. Met de Q.HOME EDRIVE-G1 kunt u overal opladen, bij elk stopcontact en voor bijna elke elektrische auto.

Naar de productpagina

Waar moet ik bij aankoop van een wallbox op letten?

Kies ik voor een stationair, dus permanent geïnstalleerd, of een mobiel laadstation? Een wallbox die permanent aan de muur of op een paal is geïnstalleerd, moet door een gespecialiseerde elektricien worden geïnstalleerd. Een mobiel laadstation daarentegen kunt u – zoals de naam al zegt – overal mee naartoe nemen en met de meegeleverde adapter eenvoudig en comfortabel aan elk stopcontact opladen. Opladen kan momenteel met een vermogen tot 22 kW, het laadstation voorkomt dat het stopcontact oververhit raakt. Hoogwaardige mobiele laadstations beschikken over diefstalbeveiliging, het laadstation en de auto zijn vast met elkaar verbonden. In de basisuitrusting zijn ze meestal aanzienlijk goedkoper dan vast geïnstalleerde wallboxen en met de juiste houder kunnen ze de wallbox thuis vervangen.

Let er bij aankoop in ieder geval op dat het laadstation geschikt is voor uw auto. Niet iedere aanbieder levert een systeem dat op alle in Europa geregistreerde elektrische auto's past!

Heb ik een tweede elektriciteitsmeter nodig voor mijn laadpaal?

Een aparte elektriciteitsmeter voor de wallbox of het mobiele laadstation thuis kan handig zijn indien

  • U het laadstation wilt delen, bijvoorbeeld in de parkeergarage of met de buren. Zo voorkomt u geschillen bij het afrekenen van de verbruikte elektriciteit.
  • U uw bedrijfswagen met uw privé-laadstation oplaadt, u geen RFID-kaart via uw werkgever gebruikt en u de fiscaal aftrekbare vaste tarieven overtreft. Deze kunnen jaarlijks wijzigen, voor 2021 was dit 70 euro per maand voor elektrische voertuigen en 35 euro voor hybride elektrische voertuigen. Als deze vaste tarieven uw elektriciteitskosten niet dekken, dan is een wallbox met elektriciteitsmeter ten zeerste aan te bevelen. Let op: De elektriciteitsmeter moet worden geijkt!
  • Als u al grote stroomverbruikers zoals doorstroomboilers of nachtstroomverwarmingen in huis hebt. Hierbij kan het voorkomen dat de bestaande elektriciteitsmeter overbelast raakt als er nog een verbruiker bijkomt.
Wie installeert de wallbox?

Een stationaire wallbox moet door een gespecialiseerde elektricien worden geïnstalleerd. Deze controleert vooraf of de leidingen geschikt zijn voor gebruik. Vast geïnstalleerde wallboxen van 11 of 22 kW vereisen sterkstroom (driefasige wisselstroom) en dus het wordt sterk afgeraden om ze zelf te installeren, vooral omdat dit ook wettelijk verboden is. Elke wallbox moet voor installatie bij de netbeheerder worden aangemeld en voor een wallbox van 22 kW is een vergunning nodig. Volgens § 13 NAV (Duitse laagspanningsaansluitverordening) mag de installatie alleen worden uitgevoerd door installateurs die zijn ingeschreven in de installateurslijst van de netbeheerder.

Als u uw laadpaal/laadstation bij uw elektriciteitsleverancier of zonne-energieleverancier aanschaft, brengen zij u vaak in contact met een geschikt partnerbedrijf dat ook de formaliteiten voor u regelt of u hierbij ondersteunt.

Zijn er financieringsmogelijkheden voor wallboxen?

De financiering/subsidiëring voor particuliere laadstations die via de Duitse federale overheid via de KfW-bank beschikbaar was, is in oktober 2021 beëindigd. Sommige Duitse deelstaten en een aantal gemeenten voorzien echter in eigen middelen, dus het kan de moeite waard zijn om vooraf enig onderzoek te doen. Ook sommige elektriciteitsleveranciers subsidiëren in samenhang met hun elektriciteitstarieven de aankoop van een wallbox.