Tel: +49 (0)3494 6699-0

E-mail: q-cells@q-cells.com

Contact

Alles wat u moet weten over PV-installaties met stroomopslag

Tips voor consumenten

Hoe werkt een PV-installatie met opslag?

De meeste eigenaren van PV-installaties leveren het grootste deel van hun zelf opgewekte zonne-energie aan het openbare net en gebruiken slechts ongeveer 20 tot 30 procent ervan zelf. Dit komt vooral doordat het verbruik maar in beperkte mate kan worden afgestemd op de opwekking. Wie is er precies op dat moment thuis en zet vervolgens de wasmachine en vaatwasser aan zodra de zon schijnt? Bijna niemand! De meeste elektriciteit wordt 's avonds en' s morgens vroeg verbruikt, de redenen hiervoor liggen voor de hand.

Met een stroomopslag, in dit verband vaak ook zonne-energieopslag genoemd, kunt u eenvoudig een deel van uw eigen zonnestroom tussentijds opslaan. De stroomopslag is een batterij die overdag wordt opgeladen en op elk moment kan worden "verbruikt". Als er meer zonnestroom wordt opgewekt dan u kunt gebruiken en opslaan, dan wordt deze zoals gebruikelijk teruggeleverd aan het openbare net en ontvangt u de door de overheid vastgestelde terugleververgoeding.

Is een PV-installatie met opslag eigenlijk wel de moeite waard?

Met uw eigen stroom- of zonne-energieopslag kan het aandeel eigen verbruik van de zelf opgewekte zonne-energie aanzienlijk worden vergroot. Een eigen zonne-energie-installatie betaalt zich sneller terug naarmate u zelf meer zonne-energie verbruikt. Dit komt voornamelijk doordat de vergoeding voor de aan het openbare net geleverde elektriciteit continu daalt, terwijl de ingekochte elektriciteit van het openbare net steeds verder toeneemt. In 2000 bedroeg de terugleververgoeding voor zonnestroom nog zo'n 50 cent per kWh, in mei 2021 kregen eigenaren van zonne-energie-installaties nog geen 8 cent per kilowattuur en de trend is dalend.

Bij een gemiddeld huishouden bedraagt het eigen aandeel rond de 30 procent; dit kan met een opslagaccu tot 70 procent worden verhoogd. Als vuistregel geldt: Bij een eigen aandeel van minimaal 20 procent van de zelf opgewekte elektriciteit is het vaak de moeite waard om een ​​opslagaccu aan te schaffen, mits het eigen aandeel ermee tot circa 60 procent kan worden verhoogd. Huiseigenaren die er nu over denken om een ​​eigen zonne-energie-installatie aan te schaffen, moeten meteen rekening houden met een opslagaccu om een ​​rendabel gebruik over de gehele afschrijvingsperiode te garanderen.

Zet nu de 1e stap!

Bereken het besparingspotentieel voor uw huishouden

of

Kan ik mijn zonne-energie-installatie achteraf uitrusten met een zonne-energieopslag?

Hebt u een oudere zonne-energie-installatie? Dan is een eigen opslag sowieso een heel goed idee, aangezien de terugleververgoeding na 20 jaar helemaal vervalt. De aanschafkosten van de PV-installatie zijn dan allang afgeschreven, zodat u zonder opslag geen verlies maakt. U kunt uw elektriciteitsrekening echter nog steeds verlagen door minder elektriciteit "van buiten" te hoeven kopen om aan uw totale elektriciteitsbehoefte te voldoen. Of en welke repowering-maatregelen zinvol zijn, hangt van vele factoren af ​​en moet afzonderlijk worden bekeken. In de meeste gevallen loont het de moeite om de oude zonnepanelen te vervangen door nieuwe, omdat het rendement ervan vele malen is toegenomen. Het vervangen van de oude omvormer kan ook een enorme efficiëntiewinst opleveren en de opbrengsten van het bestaande installatie aanzienlijk verhogen.

Zijn er financieringsmogelijkheden voor stroomopslag?

Voor de aanschaf van PV-installaties en stationaire accu-opslag biedt de overheid in de Duitsland verschillende financieringsmogelijkheden via de KfW-bank. Via het KfW-programma hernieuwbare energie "Standaard"  kunnen naast de aanschaf van een eigen zonne-energie-installatie en de aansluitende installatie van een accu-opslagsysteem verschillende maatregelen voor het gebruik van hernieuwbare energie worden gefinancierd.

Voor nieuwbouw zijn er verschillende financieringsmogelijkheden van de KfW-bank in de vorm van leningen met lage rente beschikbaar. Om bijvoorbeeld aan de eisen voor de gewilde lening KfW40+ te voldoen, moet u uw energiezuinige woning voorzien van aanvullende gebouwentechniek, het zogenoemde "Plus-pakket". Dit betekent in de eerste plaats eigen stroomopwekking en eigen gebruik van de opgewekte stroom via een PV-installatie inclusief accu-opslag. In combinatie met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning krijgt u de hoogste nieuwbouwsubsidie.

Hoe lang gaat een stroomopslag mee?

Net als bij andere toepassingen voor accu-opslagsystemen hebben lithium-ionbatterijen zich op de markt bewezen. De relatief lange levensduur van 10 tot 15 jaar is net zo belangrijk als de lage mate van slijtage gedurende deze periode. Vanwege de uiteenlopende toepassingen, zoals in elektrische auto's, laptops, smartphones en grote opslagapparaten, wordt de techniek steeds verder doorontwikkeld en dalen de prijzen continu. Gerenommeerde leveranciers van accuopslag bieden een productgarantie tot tien jaar.

Hoe groot moet mijn zonne-energieopslag zijn?

Bij het selecteren van de batterij moet er aandacht worden besteed aan de grootte om de levensduur te optimaliseren. Als de batterij te groot is gedimensioneerd, schommelt de laadtoestand tussen halfvol en vol; dit versnelt de veroudering van de batterij. Bovendien kost de ongebruikte capaciteit geld en is het een onnodige verspilling van middelen. De aanbevolen referentiewaarde voor de batterijgrootte van de Duitse consumentenbond is één kilowattuur batterijcapaciteit per 1.000 kWh aan jaarlijks elektriciteitsverbruik.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een PV-installatie met opslag?

Bij het plannen van een zonne-energie-installatie moet u vooruitdenken en rekening houden met de komende jaren. Plant u binnenkort een verwarmd zwembad in de tuin, verbouwt u de garage tot feestruimte of koopt u een elektrische auto? Houd dan rekening met de eraan gerelateerde toename van de elektriciteitsbehoefte om de PV-installatie correct te dimensioneren. Wanneer u tegelijkertijd een stroomopslag aanschaft, let dan op de productbeloften van de fabrikant. Ook na tien jaar moet er nog steeds 80 procent van het vermogen worden gegarandeerd. Ook al is dit geen voorwaarde meer voor financiering door de KfW-bank, in een aantal lokale financieringsprogramma's wordt er nog steeds naar verwezen.

Waar moet ik op letten bij het achteraf plaatsen van een zonne-energieopslag?

Hebt u al een PV-installatie en wilt u uw eigen verbruik verhogen door een stroomopslag toe te voegen? Ook dan is het de moeite waard om eerst het eigen verbruiksgedrag voor de komende jaren in te schatten en zo nodig de bestaande installatie uit te breiden. U kunt uw PV-installatie relatief eenvoudig aanvullen met een AC-opslag, omdat u meestal geen nieuwe omvormer nodig hebt; het opslagsysteem wordt onafhankelijk van de zonne-energie-installatie geïnstalleerd. Hybride opslag (HYB-apparaten) worden daarentegen met een nieuwe omvormer geleverd waarop zowel de zonnepanelen als de opslag worden aangesloten. Het voordeel: Ze maken ze een intelligente besturing van het gehele installatie mogelijk.

Wist u dat?
3 Zonnepanelen

wekken één kilowattuur elekticiteit op. Dat is de hoeveelheid energie die nodig is om ongeveer

6.000 kratten bier

van de begane grond naar de eerste verdieping te dragen.

Denk aan uw rug!

Tip: Let op de besturingssoftware!

Let op een krachtig energiebeheersysteem, de meeste opslagsystemen worden met een dergelijk systeem geleverd. Er zijn echter zeker verschillen op het gebied van de bediening, functionaliteit en de bijbehorende voordelen. Een weersvoorspelling voor de weersafhankelijke regeling van de installatie moet aanwezig zijn en de mogelijkheid van onderhoud op afstand inclusief foutdiagnose bespaart tijd en zenuwen als er zich een storing zou voordoen. Intelligente systemen trekken ook conclusies op basis van het verbruiksgedrag van de gebruikers, zodat ze zelfstandig leren en helpen om de opwekking, het verbruik en de opslag optimaal op elkaar af te stemmen. Met softwaregestuurd installatie- en batterijbeheer kan het eigen verbruik van de installatie tot 40 procent worden verhoogd en met behulp van de batterij tot piekwaarden van 70 tot 75 procent toenemen.