Hot-Spot Protect elimineert de bron van gevaar voor modulebrand Brandgevaar door PV-panelen? Zeker niet met panelen van Qcells.
In het verleden hebben verschillende Duitse media herhaaldelijk bericht over het vermeende brandgevaar van fotovoltaïsche systemen. Dit zegt Qcells: Zonnesystemen en -panelen die met originele Qcells zonnecellen zijn uitgerust, sluiten een bron van gevaar voor paneelbrand op betrouwbare wijze uit. Onze kwaliteitsborgingsprocedure "Hot-Spot Protect" zorgt ervoor dat de zonnecellen en -panelen die wij leveren gegarandeerd vrij zijn van hot spots die tot verhitting en, in het ergste geval, tot een paneelbrand kunnen leiden.
Brandbeveiliging is een topprioriteit voor Qcells bij de installatie van het zonne-energie installatie. Wij geven onze kwaliteitspartners nauwkeurige installatie-instructies en leiden hen regelmatig op in ons opleidingscentrum.
Qcells zonnetechnologie "Engineered in Germany" biedt naast brandveiligheid nog andere voordelen: Onze zonnecellen en -panelen worden zwaarder getest dan de normen voorschrijven en behouden hun volledige prestatie op lange termijn (Anti PID Technology) en zijn volledig traceerbaar dankzij de Tra.Q™-technologie met laser - net als een vingerafdruk.
Wat is "Hot-Spot Protect"?
Hot-Spot Protect betekent: De panelen zijn beschermd tegen schade door hot-spot invloeden, veroorzaakt door gedeeltelijke beschaduwing van de panelen.
Waardoor ontstaan hot-spots?
Bij de productie van zonnecellen wordt het uitgangsmateriaal, de siliciumwafers, blootgesteld aan chemicaliën en aan intense hitte tot 900 °C in verschillende productiefasen. Daar komen nog de mechanische spanningen bij die door het vervoer worden veroorzaakt. Dit alles samen kan leiden tot zeer kleine defecten in het materiaal - de zogenaamde microscheurtjes, die bij een conventionele eindcontrole niet zichtbaar zijn. Bovendien is een gebrekkige randisolatie vaak de oorzaak van hot-spots.
Wat veroorzaakt hot-spots?
Hot spots worden vooral actief wanneer modules gedeeltelijk in de schaduw liggen. Als een cel in het paneel in de schaduw ligt (b.v. door antennes, schoorstenen of vuil), wekt hij geen stroom op, terwijl de overige cellen van het paneel stroom blijven produceren. Dit heeft tot gevolg dat omgekeerde stromen bij voorkeur door de hot-spot-gebieden lopen, omdat deze een lagere elektrische weerstand hebben. Door deze sterke belasting warmen de hot-spots soms op tot meer dan 250 °C. De cel kan doorbranden. In het "beste geval" leidt dit alleen tot blijvend rendementsverlies, in het slechtste geval tot paneelbrand.
Waarom zijn er geen hot-spots met Qcells?
Om hot-spots te voorkomen, verlagen sommige fabrikanten de zogenaamde doorslagspanning van de cellen. Dit vermindert de maximale verwarming, maar helaas ook de prestaties van de cel. Met Qcells wordt in plaats daarvan op alle cellen een omgekeerde stroom aangelegd tijdens de eindmeting. Een infraroodcamera toont dan elke hot-spot als een punctuele verwarming. Aangetaste cellen worden uitgesorteerd en gerecycled. Resultaat: Onze zonnecellen en -panelen hebben geen hot-spots! Met Hot-Spot Protect is Qcells het enige PV-bedrijf dat defecte cellen over de hele linie uitsorteert, en zo de exploitant van het systeem duurzame veiligheid biedt.